Natrag

Daria Stilin sudjeluje u programu usavršavanja European Writers Desk u Bruxellesu!

Daria Stilin kao jedina predstavnica iz Hrvatske sudjeluje u ovogodišnjem izdanju European Writers Desk, inicijative DKE - Ureda MEDIA koja nastoji ojačati kokreaciju između filmskih pisaca, kao i njihovo povezivanje neovisno o nacionalnim i jezičnim granicama, a time i stvaranje međunarodne mreže europskih autora.
Autor
Author
DKE – Ured MEDIA Hrvatske
Objavljeno
Date
Friday
22
March
2024

Daria Stilin kao jedina predstavnica iz Hrvatske sudjeluje u ovogodišnjem izdanju European Writers Desk, inicijative DKE - Ureda MEDIA koja nastoji ojačati kokreaciju između filmskih pisaca, kao i njihovo povezivanje neovisno o nacionalnim i jezičnim granicama, a time i stvaranje međunarodne mreže europskih autora.

Organiziran na inicijativu DKE – Ureda Hamburg  i Wallonie-Bruxelles, a u suradnji s Uredima iz Austrije, Danske, Finske, Flandrije, Grčke, Hrvatske, Italije, Irske, Latvije, Luksemburga, Nizozemske, Njemačke, Poljske i Švedske, European Writers Desk će od 17. do 19. travnja u Bruxellesu na svojoj trećoj fizičkoj radionici okupiti scenariste na razini cijele Europe. Među 24 polaznika iz 15 europskih zemalja svoje je mjesto zauzela i hrvatska scenaristica i redateljica Daria Stilin!

Trodnevni program usavršavanja vodit će renomirani stručnjaci iz različitih grana filmske industrije te će tako prvi dan s predavanjem o „mapiranju“ otvoriti Paul Tyler (UK), čija jedinstvena analitička i kreativna metoda podučavanja naglašava odnos između priče i publike te koji donosi godine iskustva u razvoju i stvaranju koncepata, strategija i projekata unutar kulturnog, javnog i korporativnog sektora. Drugi dio radionice vodit će Nolwenn Guiziou i Nayeem Nahbub fokusirajući se na metodologiju vježbi pisanja. Naime, Nolwenn Guiziou (FR) završila je magistarski studij moderne francuske i engleske književnosti te je radila kao scenski menadžer za razne operne festivale na području Ujedinjenog Kraljevstva. Niz godina bavila se uličnom glumom s lutkarskom družinom, a 2014. odlučila se usredotočiti na kino i, zahvaljujući svom iskustvu lutkarice i pripovjedačice, postala je savjetnica za pisanje scenarija. Piše i režira kratke filmove s velikim interesom za 3D stereoskopiju te eksperimentiranje s marionetama i glumcima. S druge strane, Nayeem Mahbub (BD) je savjetnik za scenarije koji surađuje s raznim programima usavršavanja (npr. EAVE Producers Workshop), a koji je iskustvo stekao kao filmski montažer te pisanjem i režijom 2D animacije u rodnom Bangladešu. Osim toga, bivši je sudionik programa kao što su Less is More, Berlinale Short Form Station i European Short Pitch. Naposljetku, treći će dan ispuniti think tank „The Writer’s Future?“ pod vodstvom Valerie Richter, koji će istražiti budući krajolik za pisce i njihove mogućnosti da oblikuju i povećaju svoj utjecaj, čime će povećavati opseg i utjecaj svoje uloge u filmskoj i TV industriji. Scenaristica Valeria Richter (DK) magistrirala je film i medijske znanosti te je započela kao voditeljica PR-a i marketinga, a kasnije i kao marketinška producentica. Nakon prelaska u produkciju, Valeria započinje svoj cilj povezivanja scenarija s publikom te stvara i konzultira filmove/TV serije, pokreće i razvija koncepte laboratorija/think tanka i postaje renomirana trenerica pitchinga koja je predvodila više od 60 radionica (uključujući i TorinoFilmLab).

Daria Stilin magistrirala je poslovnu ekonomiju (na EFZG-u) 2015., a 2020. godine i filmsku dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Profesionalno se bavi pisanjem više od desetljeća, u formi romana, novinarskih članaka, eseja, filmskih kritika, copywritinga te scenaristike. Napisala je i režirala dva kratkometražna igrana filma, Tost (2018) i Bakalor (2020). S autorskim projektima TV serija i igranih dugometražnih filmova u razvoju sudjelovala je na radionicama poput TorinoFilmLab TV Series – Extended, Script station u sklopu Talents Sarajevo, CineLink Drama, Moj prvi scenarij na ZFF-u, Scenaristički program „Branko Bauer“ DHFR-a itd. S projektima dramskih serija Dream Hackers i The Splitting osvojila je na scenarističkom natjecanju New Europe Marketa (NEM Zagreb) 2019. prvo mjesto, a 2020. godine drugo. U dugogodišnjoj je suradnji s Novom TV te produkcijskom kućom Drugi plan.

Linkovi
LINKS
Nema linkova.
No links found.
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.