Natrag

Hrvatski projekt 'Sveta nedjelja' uvršten u program Euro Connectiona 2024.!

Desk Kreativne Europe — Ured MEDIA Hrvatske ponosno objavljuje da je hrvatski projekt kratkog igranog filma 'Sveta nedjelja' redateljice i scenaristice Gorane Jovanović te producentice Inje Korać (Cobra Chicks Zagreb) uvršten u program Euro Connection 2024.
Autor
Author
DKE – Ured MEDIA Hrvatske
Objavljeno
Date
Friday
12
January
2024

Naime, Euro Connection, koji se odvija u okviru jednoga od najvećih sajmova kratkoga filma u Clermont-Ferrandu, osmišljen je kao koprodukcijski forum za europske producente, televizijske kuće, distributere i financijske podupiratelje koji traže međunarodne koprodukcijske partnere ili projekte, a 2024. će u programu sudjelovati 12 odabranih projekata. Njihovi producenti imat će priliku sudjelovati u online pripremnim radionicama, pitchingu i predstavljanju pred 150 profesionalaca iz struke, kao i umrežavanju s mogućim koproducentima i individualnim konzultacijama.

Svoje je mjesto među 12 odabranih projekata zauzeo i hrvatski kratki igrani film 'Sveta nedjelja' redateljice i scenaristice Gorane Jovanović te producentice Inje Korać (Cobra Chicks Zagreb). No, film je prvo prošao nekoliko evaluacijskih razina. Najprije je domaći žiri, koji je djelovao u sastavu: redateljica animiranih filmova i animatorica Petra Zlonoga, producentica Morana Ikić Komljenović (Little Red Dot) te voditeljica DKE ‒ Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović, predložio i odabrao navedeni kratki igrani film na daljnje ocjenjivanje koje je proveo međunarodni žiri u sklopu programa Euro Connection 2024.

Naposljetku je odabran u uži krug kao jedan od 12 projekata koji će imati priliku predstaviti se na navedenom koprodukcijskom forumu kratkog filma filmskog sajma u Clermont-Ferrandu.

Uz hrvatski projekt 'Sveta nedjelja' u završnom izboru našli su se i sljedeći filmovi:

 • Air Horse One, Lasse Linder – Irska
 • Holy Sunday, Gorana Jovanović – Hrvatska
 • Last Day of the Universe, Alexandros Papathanasopoulos – Grčka
 • I Don’t Kiss, Alina Panasenko - Ukrajina
 • Normal, Vero Basku & Eva Moreno – Španjolska
 • Bras Cassé, Thomas Baudre – Francuska
 • Period Drama, Michaela Mihalyi – Češka
 • Our Father, Marin Cumatrenco – Moldavija
 • Out, Kristijonas Dirsė – Litva
 • (Un)becoming, Ivana Vogrinc Vidali – Slovenija
 • Marci Is Doing Fine, Bálint Dezső  – Mađarska
 • Mercy, Hedda Mjøen - Norveška

Zajednička izjava Gorane Jovanović i Inje Korać vezane uz selekciju:

Znajući da je kratkim filmovima, a osobito onima koji nastaju u zemljama niskog produkcijskog kapaciteta pa i nižih budgeta, zahtjevno osigurati vidljivost na međunarodnoj sceni, smatramo da je sjajna prilika da je naš projekt prisutan na međunarodnom koprodukcijskom forumu u Clermont Ferrandu gdje imamo priliku širiti mrežu potencijalnih partnera i financijera. „Sveta nedjelja“ je adaptacija pjesme dubrovačkog pjesnika Milana Milišića koji se na izrazito zaigran način bavi univerzalnom temom; nedjeljom i time što taj dan „slobode“ o nama govori. Razumijevanje nedjelje je u atmosferi pa je tako i naš film baziran na senzibilitetu i vizualnim interpretacijama koje ga grade. Veseli nas činjenica da je projekt izabran u iznimno kompetitivnim uvjetima i da je međunarodni žiri prepoznao univerzalnost naše nedjelje. A još više nas veseli mogućnost da projekt dodatno razvijamo kako bi u konačnoj realizaciji Nedjelja zasjajila punim sjajem.

Pridruženi koproducenti su Ida Weiss (Bela Film, Slovenija) te Luka Barajević, Gorana Jovanović (Bare, Srbija).

Ovom prilikom cijelom timu koji stoji iza projekta 'Sveta nedjelja' upućujemo iskrene čestitke i želimo puno uspjeha u budućem radu!

DOCUMENTS
DOKUMENTI
Nema povezanih dokumenta.
No links found.
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.