Natrag

2021.

Hrvatski korisnici, u sklopu prvih poziva novog programskog razdoblja Potprograma MEDIA 2021. - 2027., kao i potpore koje su dodijeljene hrvatskim kinima putem poziva europske mreže kina Europa Cinemas te poziva Collaborate to Innovate / Suradnja na području inovacija u 2021. osigurali su potpore u ukupnom iznosu od 1.389.980,30 eura.
Back

2021

Croatian beneficiaries, as part of the first calls of the new programming period of the MEDIA sub-programme 2021 - 2027, as well as the grants awarded to Croatian cinemas through the calls of the European cinema network Europa Cinemas and the call Collaborate to Innovate, successfully secured grants with the total amount of EUR 1,389,980.30.

Hrvatski korisnici, u sklopu prvih poziva novog programskog razdoblja Potprograma MEDIA 2021. - 2027., kao i potpore koje su dodijeljene hrvatskim kinima putem poziva europske mreže kina Europa Cinemas te poziva Collaborate to Innovate / Suradnja na području inovacija u 2021. osigurali su potpore u ukupnom iznosu od 1.389.980,30 eura.


Klaster za sadržaj – ukupno: 413.759 eur

U sklopu klastera za sadržaj putem poziva za europski mini razvoj skupnih projekata te korazvoj sedam producentskih tvrtki iz Hrvatske osiguralo je ukupan iznos od 413.759 eura.

Europski mini razvoj skupnih projekata – CREA-MEDIA-2021-MINISLATE (rok za prijavu: 12. 8. 2021.) – ukupan iznos: 280.000 eura.

U sklopu poziva CREA-MEDIA-2021-MINISLATE (namijenjenog isključivo producentskim kućama iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta) zaprimljene su ukupno 123 prijave iz 30 zemalja članica Potprograma MEDIA, a potpora je odobrena za 38 projekata iz 17 zemalja članica s ukupnim iznosom od 4.475.000 eura. Hrvatska se, uz Bugarsku, Češku, Slovačku i Sloveniju, našla na listi zemalja s čak tri podržana mini skupna projekta. Hrvatskim je prijaviteljima tako osigurana potpora u ukupnom iznosu od 280.000 eura!

Producentska tvrtka Nukleus film d.o.o., iza koje stoji producent Siniša Juričić, osigurala je sredstva za razvoj četiriju projekata u ukupnom iznosu od 115.000 eura te se sukladno tome obvezala da će realizirati sljedeće projekte: dva dokumentarna filma - „Dnistru. Nepovratan tok života“, u suradnji s produkcijskim kućama iz Finske (Hillstream Pictures), Latvije (Baltic Balkan Productions) i Moldavije (Niste Films), i „Mjerenje neba“ redatelja Petra Oreškovića, u suradnji s produkcijskim kućama iz Italije (Tesla Produzioni), Slovenije (Studio Virc) i Srbije (Predralva). Također, na popisu se nalazi i igrani film „Mama“ redatelja i scenarista Nikole Ležaića u suradnji s produkcijskim kućama iz Bugarske (PremierStudio) te Srbije (QČE) te kratki igrani film „Dok si pod mojim krovom“ u režiji Ivana Stanića, koji je u suradnji s Natkom Jurdanom napisao i scenarij.

Drugi hrvatski prijavitelj kojemu je odobrena potpora Potprograma MEDIA u iznosu od 100.000 eura jest udruga Restart, i to za sljedeća četiri projekta: tri dugometražna dokumentarna filma - „Taj zvuk u visini“ redatelja i scenarista Srđana Keče i producentskog tima Vanje Jambrović i Dragane Jovović (Non-Aligned Films iz Srbije) u koprodukciji s francuskom tvrtkom Bocalupo Films, „Budi realan, traži nemoguće“ koji potpisuje redateljica i scenaristica Vanja Juranić, producenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera„Cordon“ producenta Olivera Sertića te redatelja i scenarista Antuna Mezulića te kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film „Valerija“ producentica Vanje Jambrović i Sare Jurinčić, koja je ujedno i redateljica te scenaristica. Film nastaje u produkciji udruge Restart i Studija Nomad. 

Trećeg prijavitelja koji je osigurao potporu u iznosu od 65.000 eura predstavlja produkcijska tvrtka Hulahop d.o.o., koja će realizirati dokumentarni serijal „Betonski spavači: trijumfi modernizma“ redatelja Saše Bana, scenarista Maroja Mrduljaša i Nevenke Sablić te producentice Dane Budisavljević, u suradnji s producentskim kućama (partnerima) iz Belgije (Squarefish), Slovenije (December) i Srbije (This & That). Drugi projekt je dokumentarni film „Vuk Europske unije“ koji potpisuju redatelj Jadran Boban, scenarist Dragan Grozdanić te producentica Dana Budisavljević, a realizirat će se u suradnji s koproducentima: Les filmes de la butte (iz Francuske), Agitprop (iz Bugarske) te Wake Up Films (iz Srbije).


Europski korazvoj - CREA-MEDIA-2021-CODEV (rok za prijavu: 17. 11. 2021.) – ukupan iznos: 133.759 eura

U sklopu poziva CREA-MEDIA-2021-CODEV zaprimljeno je čak 118 prijava iz 23 zemlje članice Potprograma MEDIA, dok je potpora odobrena za 62 projekta u ukupnom iznosu od 6.345.118,22 eura. Hrvatski su prijavitelji svojim projektima osigurali potpore u iznosu od 133.759 eura! Osim toga, kada govorimo o omjeru prijavljenih i odobrenih projekata među zemljama članicama EU, Hrvatska s rezultatom od čak 55,56% s Grčkom dijeli 5. mjesto, dok su ispred njih samo Danska, Luksemburg, Nizozemska te Cipar, koji sa 66,67% stoji na vrhu ljestvice.

Producentska tvrtka Antitalent d.o.o. osigurala je potporu u iznosu od 60.000 eura kao partner na projektu „Lovac na vještice“, kriminalističkoj seriji koju potpisuju redateljica i scenaristica Maja Pek-Brünjes i producent Danijel Pek, u suradnji s produkcijskim kućama Tramal Films u ulozi koordinatora iz Slovenije i Freibeuter u ulozi partnera iz Austrije. Posebno želimo istaknuti da je „Lovac na vještice“ zauzeo visoko 5. mjesto prema ukupnom broju osvojenih bodova!

Drugi projekt kojemu je odobrena potpora Potprograma MEDIA u iznosu od 45.261 euro jest zajednička prijava producentskih tvrtki Maxima Film d.o.o. (koordinator) i Eclectica d.o.o., a riječ je igranom filmu „Svadba“ redatelja i scenarista Igora Šeregija te producenta Ivana Kelave (Eclectica) i koproducenta (partnera) Marka Jocića (Viktorija Film iz Srbije).

Potprogram MEDIA odobrio je potporu u vrijednosti od 15.000 eura i produkcijskoj tvrtki PomPom Film d.o.o. kao partneru na projektu „GameGirl“, dugometražnom igranom filmu za djecu iza kojega stoji redateljica Marina Andree Škop, također i jedna od producentica, zajedno s češkom producenticom Juliettom Sichel (8Heads Productions / koordinatoricom projekta iz Češke).

Produkcijska tvrtka Wolfgang & Dolly d.o.o. u ulozi partnera na projektu putem ovog poziva osigurala je potporu u iznosu od 8000 eura te se tako obvezala da će realizirati dugometražni igrani film „Iskupljenje“ redateljice i scenaristice Sonje Prosenc i producentice Tamare Babun, a u suradnji s produkcijskim tvrtkama Zavod Mono o iz Slovenije (koordinator), Tomsa Films iz Francuske (partner) te Incitus Films iz Norveške (partner).

Naposljetku, potpora u iznosu od 5498 eura dodijeljena je produkcijskoj tvrtki 4Film d.o.o., iza koje stoji producentica Anita Juka, kao partneru na dokumentarnom filmu „Na životu“ redatelja i scenarista Rodolfa Bisattija, koji je scenarij napisao zajedno s Maurizijem Pasettijem i Laurom Pellicciari, a u suradnji s produkcijskim tvrtkama Kineofilm iz Italije (koordinator) te Ciné-Sud Promotion iz Francuske (partner).


Klaster za poslovanje – ukupno: 58.096 eura

U sklopu klastera za poslovanje putem poziva za sajmove i umrežavanje te filmova koji putuju osiguran je ukupan iznos od 58.096 eura.


Sajmovi i umrežavanje – CREA-MEDIA-2021-MARKETNET (rok za prijavu: 24. 8. 2021.) – ukupno: 15.000 eura

U sklopu poziva CREA-MEDIA-2021-MARKETNET potporu Potprograma MEDIA osiguralo je 54 projekata, i to u ukupnom iznosu od 8.549.895,15 eura.

Producentska tvrtka Hulahop d.o.o. u sklopu ovog poziva osigurala je iznos od 15.000 eura prijavivši se kao jedan od partnera na CEE Animation Support Industry Programme (program potpore industriji animiranog filma), koji je potpomognut ukupnim iznosom od 151.500 eura, a našao se na odličnom 15. mjestu po ukupnom broju osvojenih bodova.


Filmovi koji putuju - CREA-MEDIA-2021-FILMOVE (rok za prijavu: 24. 8. 2021.) – ukupno: 43.096 eura

S druge strane, u sklopu navedenog poziva 7 hrvatskih distributera osiguralo je potpore u iznosu od čak 43.096 eura!


Klaster za publiku – ukupno: 726.830,30 eura


Europski filmski festivali - CREA-MEDIA-2021-FEST (rok za prijavu: 24. 8. 2021.) – ukupno: 394.000 eura

U sklopu navedenog poziva osigurane su čak 92 potpore za festivale iz 30 zemalja članica Potprograma MEDIA, i to u ukupnom iznosu od 9.312.000 eura. Među njima su se našla čak četiri hrvatska festivala, čime Hrvatska ostvaruje odličan rezultat među zemljama niskog produkcijskog kapaciteta – Češka i Srbija su također osigurale potporu za četiri festivala, dok su na ljestvici više jedino Poljska sa šest odobrenih festivala te Portugal s njih čak sedam.

Dobra praksa hrvatskih festivala u sklopu ovog poziva svakako se nastavlja te su tako Animafest Zagreb, Zagreb Film Festival, Festival mediteranskog filma Split (FMFS) i Motovun Film Festival potpomognuti zadivljujućim ukupnim iznosom od čak 394.000 eura Potprograma MEDIA! Osim toga, važno je istaknuti kako je to ujedno i prvi put da se Festival mediteranskog filma Split našao na popisu europskih festivala, na što smo iznimno ponosni.


Razvoj publike i filmsko obrazovanje - CREA-MEDIA-2021-AUDFILMEDU (rok za prijavu: 5. 10. 2021.) – ukupno: 165.457,30 eura

U sklopu poziva CREA-MEDIA-2021-AUDFILMEDU, potporu je osiguralo 12 projekata u ukupnom iznosu od 6.207.725,07 eura, a hrvatski su prijavitelji kao partneri na čak tri projekta osigurali potpore u iznosu od 165.457,30 eura!

Udruga Bacači sjenki osigurala je sredstva u iznosu 62.734,74 eura, i to u ulozi partnera na projektu CinEd 2.1. (europski program obrazovanja o filmu i kroz film za djecu i mlade) portugalskog prijavitelja Cinemateca Portuguesa – Museu do Cinema, što je ujedno i projekt koji je kao najbolje ocijenjen osvojio najviše bodova! Drugi partneri na projektu su A Bao A Qu (Španjolska), Arte Urbana Collectif (Bugarska), Asociația Culturală CONTRASENS (Rumunjska), Asociace českých filmových klubů (Češka), DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum (Njemačka), Deutsche Filmakademie (Njemačka), GET - Gruppo Esperienze Teatrali (Italija), IhmeFilmi (Finska), MOG Technologies (Portugal), Os Filhos de Lumière (Portugal) te The Greek Film Archive Foundation (Grčka).

Udruga Restart nastavlja tradiciju partnerskog sudjelovanja na projektu KineDok te je u 2021. godini osigurala potporu u iznosu od 51.461 euro. Riječ je o projektu povezivanja jedinstvenog filmskog kluba i alternativne distribucijske platforme koja spaja ljubitelje i autore dokumentarnih filmova, čiji je koordinator Institut dokumentarnog filma iz Češke. Drugi su partneri na projektu Anthropolis Egyesület (Mađarska), Chai Khana (Gruzija), Filmtopia (Slovačka) te One World Romania Association (Rumunjska).

Naposljetku, udruga Djeca susreću umjetnost iznos od 51.261,56 eura ostvaruje kao partner u projektu Film u bolnici, omogućavajući djeci u bolnicama pristup kvalitetnim europskim filmovima. Koordinator projekta je BUFF Film Festival iz Švedske, dok druge partnere čine Drac Màgic (Španjolska), Il Nuovo Fantarca Onlus (Italija), Javni zavod Kinodvor (Slovenija) te JEF - Young European Federalists (Belgija).

Mreže VoD platformi i operatera - CREA-MEDIA-2021-VODNET (rok za prijavu: 5. 10. 2021.) – ukupno: 167.373 eura

U sklopu poziva CREA-MEDIA-2021-VODNET, sedam VoD servisa je podržano s ukupnim iznosom od 3.576.217,45 eura. PICKBOX d.o.o., u ulozi partnera, je putem projekta USP plus (Unified Streaming Project), suradnje VoD servisa iz čak 14 zemalja koja objedinjuje više od 10.000 filmova, primarno europskih audiovizualnih djela, osigurao potporu u iznosu od 167.373 eura!


Europa Cinemas – ukupno: 91.295 eura

Kada govorimo o uspješnim rezultatima hrvatskih prijavitelja, važno je spomenuti i podatak da je čak 16 hrvatskih kina koja su dio europske mreže kina Europa Cinemas iz Potprograma MEDIA 2021. godine osiguralo sredstva u vrijednosti od 91.295 eura!

Također, u sklopu poziva Collaborate to Innovate, koji je Europa Cinemas uz potporu Potprograma MEDIA pokrenuto 2021. godine, odabrano je 15 projekata, među kojima se našao i hrvatski projekt Kina Mediteran – „Kino Magistrala“! Putem ovog poziva Kino Mediteran je, u suradnji s riječkim Art-kinomsplitskom Kinotekom Zlatna vrata te dubrovačkim Kinematografima, osiguralo potporu u ukupnom iznosu od čak 100.000 eura, a sam projekt obuhvaća kina duž Jadranske magistrale - od Rijeke preko Splita do Dubrovnika, uz brojna otočna i obalna kina u manjim mjestima Dalmacije, a koji se povezuju organizacijom zajedničkih filmskih programa s naglaskom na razvoju nove publike, prvenstveno djece i mladih.

Croatian beneficiaries, as part of the first calls of the new programming period of the MEDIA sub-programme 2021 - 2027, as well as the grants awarded to Croatian cinemas through the calls of the European cinema network Europa Cinemas and the call Collaborate to Innovate, successfully secured grants with the total amount of EUR 1,389,980.30.


Content Cluster – a total support of EUR 413,759 

As part of the CREA-MEDIA-2021-MINISLATE call (intended exclusively for production companies from low production capacity countries) a total of 123 applications were received from 30 member countries of the MEDIA sub-programme. The support was approved for 38 projects from 17 member countries with a total amount of EUR 4,475,000. Along with Bulgaria, the Czech Republic, Slovakia and Slovenia, Croatia is on the list of countries with as many as three supported mini collective projects. Croatian applicants were thus provided with the support totalling EUR 280,000.

For the CREA-MDIA-2021-CODEV call, there were 118 applications received from 23 member countries of the MEDIA sub-programme. Support was approved for 62 projects in the total amount of EUR 6,345,118.22. Croatian applicants secured grants for their projects in the amount of EUR 133,759. Compared to other EU member states, Croatia with a percentage of 55.56% approved projects, shares 5th place with Greece, those ahead of them being Denmark, Luxembourg, the Netherlands and Cyprus with 66.67%.


Business Cluster – a total support of EUR 58,096 

As part of the call CREA-MEDIA-2021-FILMOVE 7 Croatian distributors secured support in the amount of EUR 43,096.


As part of the CREA-MEDIA-2021-MARKETNET call, the MEDIA sub-programme provided support for 54 projects, amounting to EUR 8,549,895.15 in total. As part of this call, the production company Hulahop d.o.o. secured EUR 15,000 by applying as one of the partners to the CEE Animation Support Industry Program, which received a total of EUR 151,500. Hulahop came in 15th place for total points won, which is excellent.


Audience Cluster – a total support of EUR 726,830,30 


As part of the CREA-MEDIA-2021-FEST call, as many as 92 grants were provided for festivals from 30 member countries of the MEDIA sub-programme, with support totaling EUR 9,312,000. 

Among countries with low production capacity, Croatia achieved an excellent result with as many as four Croatian festivals receiving the MEDIA support. The Czech Republic and Serbia also recevied the support for four festivals, while Poland achieved the support for six festivals and Portugal with as many as seven. 

Croatian festivals continue to maintain success stories as part of this call. Animafest Zagreb, Zagreb Film Festival, Mediterranean Film Festival Split (FMFS) and Motovun Film Festival were supported with an astonishing EUR 394,000 in total from the MEDIA sub-programme. In addition, it is important to point out that this is also the first time for the Mediterranean Film Festival Split to be included on the list of European festivals.

As part of the CREA-MEDIA-2021-AUDFILMED call, 12 projects received a total amount of EUR 6,207,725.07, and Croatian beneficiares as partners in three projects were provided with the support amounting to EUR 165,457.30. The Association Shadow Casters were provided funds of EUR 62,734.74, for their role as partner in the CinEd 2.1 project. The Restart association continues the tradition of partner participation in the KineDok project and in 2021 secured the support in the amount of EUR 51,461. Finally, the Children Meet Art association realized EUR 51,261.56 of support as partner in the Film in Hospital project, enabling children in hospitals to access quality European films.

As part of the CREA-MEDIA-2021-VODNET call, seven VoD services were supported with a total amount of EUR 3,576,217.45. PICKBOX d.o.o. received support in the amount of EUR 167,373, for their role as partner within the USP plus project (Unified Streaming Project). The USP is a collaboration of VoD services from as many as 14 countries that combines more than 10,000 films, primarily European audiovisual works.


Europa Cinemas – a total support of EUR 91,295 

When we talk about the successful results of Croatian beneficiares, it is also important to underline that as many as 16 Croatian cinemas that are part of the European network of cinemas - Europa Cinemas through the MEDIA sub-programme secured funds worth EUR  91,295 in 2021.


As part of the Collaborate to Innovate call, which was launched by Europa Cinemas with the support of the MEDIA sub-programme in 2021, 15 projects were selected, including the Croatian project of Kino Mediteran - "Kino Magistrala". Through this call, Kino Mediteran, in cooperation with Rijeka's Art-Kino, Split's Cinematheque Golden Gate and Dubrovnik's Kinematografi, secured the support in the total amount of EUR 100,000. The project includes cinemas along the Adriatic highway - from Rijeka through Split to Dubrovnik. This includes numerous island and coastal cinemas in smaller towns in Dalmatia; which are connected by the organisation of joint film programmes with an emphasis on the development of new audiences, primarily children and young people.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.